Brak produktów w koszyku
Pain Perdu

Pain perdu – znaczy nic innego jak stracony chleb.
Pain w języku francuskim oznacza chleb (un pain), a czasownik perdre – stracić.
I tak to właśnie jest z tym chlebem – im bardziej czerstwy i prawie już stracony, tym lepszy. Najlepszy do tego przepisu jest chleb słodki, np., chałka czy brioszka. Lekko już starą brioszkę maczamy w jajku roztrzepanym wraz z mlekiem i smażymy na maśle. Chrupiące, pachnące pieczywo solidnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy wraz z owocami lub konfiturą. To pyszna propozycja śniadaniowa lub na podwieczorek.
- 4 kromki chałki
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- cukier puder
- truskawki
- masło
- Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy mleko, mieszamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Każdą kromkę chałki zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na maśle na zloty kolor.
- Po usmażeniu każdą kromkę solidnie oprószamy cukrem pudrem.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na kawałki.
- Truskawki nakładamy na usmażone kromki chałki. Ponownie całość oprószam cukrem pudrem.
- Im pieczywo - chleb/chałka/brioszka bardziej czerstwe, tym lepsze. Podczas smażenia na maśle pieczywo mięknie i nabiera chrupiącej, złotej skórki.


Dodaj komentarz