Brak produktów w koszyku
GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI
Czas na super przepis na grzane wino! Jest nieźle pokręcone i podkręcone… miodem, cynamonem, kardamonem i anyżem. Pachnie pomarańczami, żurawiną i wiśnią. Jest pyszne.
Przepis znajdziecie również w iN Magazyn. W nowym, pięknym i winem pachnącym numerze przeczytacie też o Winoblisko :)
GRZANE WINO Z NUTĄ WIŚNIÓWKI
2014-10-21 14:18:06
SKŁADNIKI
- butelka wina czerwonego wytrawnego
- pół kubka wisniówki + kilkanaście wisienek
- pomarańcza
- garść żurawiny (+ kieliszek żurawinówki jesli mamy)
- mniej niż pół kubka miodu
- laska cynamonu
- ziarna kardamonu
- gwiazdka anyżu
- 4 goździki
PRZYGOTOWANIE
- Przyprawy podgrzewamy w garnuszku (laksę cynamonu, kardamon, goździki, anyż). Kiedy zaczną pachnieć, dodajemy wino oraz wiśniówkę, mieszamy.
- Pomarańczę szorujemy, parzymy wrzątkiem, kroimy w plastry, lekko wyciskamy, dodajemy do wina.
- Do wina dodajemy również żurawinę i wiśnie. Kiedy wszystko lekko się podgrzeje, dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy do smaku.
- Wino trzymamy na malutkim ogniu przez ok 10 minut. Podajemy w kubku, na koniec możemy dodać łyżeczkę/dwie żurawinówki. Dodajemy równiez cząstki owoców.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz