Brak produktów w koszyku
Grzybowa z pęczakiem
Oto grzybowa idealna, grzybowa królowa! To grzybowa z trzech rodzajów grzybów ugotowana na korpusie z kaczki. Pyszna, esencjonalna i wyjątkowa za sprawą pęczaku.
Przygotujcie więc dobre mięso, prawdziwki (lub podgrzybki) świeże lub mrożone, grzyby suszone i pieczarki. Do zupy dodamy marchewkę, seler naciowy no i pęczak. Do dzieła!
Zupa grzybowa z pęczakiem
2016-11-28 18:53:16
SKŁADNIKI
- korpus z kaczki
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- seler naciowy
- 4 marchewki
- 500 g pieczarek + łyżka masła
- 2 kubki suszonych grzybów
- kubek świeżych grzybów (lub mrożonych) + łyżka masła
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- tymianek
- kubek pęczaku
PRZYGOTOWANIE
- Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy je gorącą wodą, odstawiamy na minimum godzinę, dwie, a najlepiej na całą noc.
- Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (będziemy gotowali całość aż mięso będzie miękkie).
- Garnek trzymamy na niewielkim gazie, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
- Seler naciowy myjemy, kroimy na kawałki, dodajemy do garnka.
- Marchewki obieramy, kroimy w kawałki, wrzucamy do gara.
- Pieczarki myjemy, kroimy na pół - smażymy na patelni wraz z łyżeczką listków tymianku na masełku do zarumienienia. One najpierw puszczą sok, a później ładnie się zrumienią. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Świeże grzyby kroimy w plastry, podsmażamy na maśle wraz z łyżeczką listków tymianku, doprawiamy. (jeśli mamy mrożone, odmrażamy je wcześniej).
- Z wywaru usuwamy szumowiny i nadal całość trzymamy na średnim ogniu.
- Do wywaru dodajemy przesmażone pieczarki, świeże grzyby i grzyby suszone wraz z wodą, w której rozmiękały.
- Całość gotujemy na małym gazie ok 30 minut aż smaki się przegryzą.
- Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sosem sojowym.
- Zupę podajemy z ugotowanym pęczakiem.
Uwagi
- Cała zupa może gotować się nawet kilka godzin. Mięso powinno być mięciusieńkie.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz