Brak produktów w koszyku
Idealny kurczak pieczony
Jaki to idealny kurczak pieczony? Według mnie soczysty, miękki i cały chrupiący, pachnący masłem, czosnkiem, cytryną i ziołami.
Aby nasze kurczę pieczone było idealne, przede wszystkim musimy zacząć od przypraw. Masło ucieramy z solą, czosnkiem, papryką i ziołami (dodaję wszystkie, które mam pod ręką jałowiec, czosnek niedźwiedzi, tymianek, majeranek). Tak przygotowanym masłem nacieramy kurczaka – każdy jego centymetr. Dodatkowe masełko wraz np. z plastrem cytryny i świeżymy ziołami wsuwamy między skórę a piersi.
Polecam pieczenie kurczaka na piwie – czy to na specjalnym przyrządzie czy na zwykłej butelce. Kurczak na takiej butelce stoi, więc cały tłuszcz wycieka z niego, a cała skórka pięknie się złoci i będzie chrupiąca. Dodatkowo piwo podczas pieczenia buzuje, dzięki czemu mięso jest niezwykle aromatyczne.
Jeśli jednak na takie pieczenie ochoty nie macie, możecie ułożyć kurczaka na blaszce czy też w naczyniu żaroodpornym. Aby kurczak był cały chrupiący, podczas pieczenia – co 20, 30 minut musicie go obracać. Będzie chrupiący i idealnie upieczony.
Pamiętam jak moja Mama kurczaka piekła w prodiżu. To był sposób! Każdy jego kawałek był niebiańsko pyszny, a takiej skórki nie zapomnę do końca życia…
Mój kurczak pieczony pachniał i masłem i ziołami. Pod skórką miał plastry cytryny i zioła. Podałam do niego upieczone młode, kolorowe marchewki, kolorowe pomidorki i młode ziemniaki. Największą ochotę na niego nabrał Karolek i Jego Aza, co widać na zdjęciach :)
Wakacje to cudny czas, prawda?
- dobry, wiejski kurczak (1,2 - 1,5 kg)
- butelka piwa
- pół kostki masła
- sól
- papryka słodka
- 4 ząbki czosnku
- zioła suszone - czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek
- cytryna
- zioła świeże - tymianek, oregano
- Kurczaka myjemy, osuszamy.
- Masło ucieramy z solą, czosnkiem, papryką i ziołami.
- Cytrynę zalewamy wrzątkiem, kroimy w plastry, zioła płuczemy.
- Całego kurczaka dokładnie nacieramy przygotowanym masłem.
- Pomiędzy skórkę i piersi również wkładamy masło, plastry cytryny i świeże zioła.
- Kawałki cytryny i ziół możemy również włożyć do środka kurczaka.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Jeśli zdecydujemy się na pieczenie kurczaka na piwie, z butelki usuwamy etykietę.
- Butelkę stawiamy na blaszce, nadziewamy na nią kurczaka.
- Tak przygotowanego kurczaka pieczemy 1,5 godziny polewając go co jakiś czas sosem, który powstanie z masła i piwa.
- Jeśli chcemy upiec kurczaka w naczyniu, układamy go. Możemy z boku dołożyć główki czosnku czy cebule.
- Kurczaka pieczemy również 1,5 godziny co 20-30 minut przekładając go z boku na bok i polewając sosem.
- 1,5 godziny pieczemy kurczaka o wadze 1,2-1,5 kg.
- Jeśli kurczak wazy 2 kg, pieczemy go ok. 2 godzin.
- Skórka musi być złota, chrupiąca, a mięso miękkie, dobrze odchodzące od kości.
gosia
W jakiej temperaturze ?termoobieg czy góra dół??