Kanapka z chrupiącą rybą

Kocham kanapki z rybą. Uwielbiam bułkę ze śledziem, którą nałogowo jem kiedy jestem w Świnoujściu. Razem z moją Mamą przygotowałyśmy najprostszą na świecie kanapkę z chrupiącą rybą.

W wakacje próbuję nie dawać sobie w kość, a kiedy jestem u Mamy, próbuję nawet odpocząć od garów. Dlatego moja propozycja w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie jest arcy łatwa.

Użyłyśmy gotowej, maślanej bułki i gotowego sosu Tarskiego. Jeśli Was to szokuje, upieczcie bułkę sami i podobnie zróbcie z sosem. Moim zdaniem jednak nie ma niż złego w tym, żeby czasem pójść na łatwiznę.

Kotlet z ryby wymagał nieco pracy. Wyfiletowałyśmy turbota i połączyłyśmy go z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki, a póżniej uformowałyśmy i usmażyłyśmy na baaaarrrrrdzo chrupiąco.

Turbot genialnie sprawdził się w roli chrupiącego wkładu do maślanej bułki. Super pyszna wyszła ta kanapka. Polecam Wam ją najserdeczniej :)

 

SKŁADNIKI dla 1 osoby:

 

  • 1 bułka maślana z sezamem
  • 4 łyżki stołowe sosu tatarskiego
  • 1 liść sałaty lodowej
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plastry słodkiej cbuli
  • 200 g surowej ryby (turbota)
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sol do smaku
  • do smażenia; jajo, bułka tarta, olej

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  • Rybę filetujemy, dokładamy kawałki bez ości, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Rybę porządnie siekamy wraz z natką pietruszki
  • Dodajemy jajo, bułkę tartą i sól, mieszamy porządnie całość.
  • Formujemy kwadratowego kotleta i chowamy go do lodówki (stężeje)
  • Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju.
  • Wyjmujemy kotleta z lodówki.
  • Obtaczamy go w roztrzepanym jajku i bułce tartej – robimy tak dwa razy.
  • Kotleta z turbota smażymy na złoty kolor z obu stron (po 2-3 minuty z każdej strony)
  • Bułkę kroimy na pół i każdą połówkę smarujemy sosem tatarskim.
  • Na sosie układamy sałatę.
  • Na sałacie układamy usmażonego kotleta.
  • Dodajemy pomidora i cebulę i składamy kanapkę w całość.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.