Brak produktów w koszyku
Krem z białych warzyw z chrupiącymi szprotkami
Bardzo lubię jesienne stragany. Czarują kolorami i podpowiadają, żeby dobrze o siebie zadbać. Najczęściej jesienią i zimą przygotowuję krem z białych warzyw. Czasami podaję go w formie zupy, innym razem robię nieco bardziej gesty i podaję jako puree. To od Was zależy jaką formę i konsystencję wybierzecie. W tej arcy aksamitnej zupie znajdziecie kalafiora, korzeń pietruchy, ziemniaka i… gruszkę. Całość jest delikatna, a my lubimy, żeby chrupało, więc do podgryzania, do kremu podałam chrupiące szproty. Otulone mieszanką nieco pikantnych przypraw wylądowały na patelni. Smażyłam je krótko, na chrupiąco.
Przepis przygotowałam w ramach akcji #NaturalnieBałtyckie i szczerze go Wam polecam :)
Składniki na 2 porcje:
100 g kalafiora (2 duże różyczki)
50 g pietruszki (1 pietruszka)
1 gruszka
150 g ziemniaków (2 duże ziemniaki)
3 szklanki wody
1 szklanka mleka
solidna łyżka zimnego masła
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
dwie szczypty cukru
6 szprotek
dwie łyżki ostrej mieszanki przypraw
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy kalafiora, obrany korzeń pietruszki, obraną gruszkę bez gniazda z nasionkami i obrane ziemniaki. Całość zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy sól, cukier i gałkę i gotujemy ok 30 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Miękkie warzywa przekładamy do kielicha blendera i dodajemy pozostały w garnku płyn (mniej, jeśli chcemy by zupa była bardziej gęsta, cały, jeśli chcemy by krem był ciut lżejszy).
Dokładamy zimne masło i porządnie wszystko miksujemy na gładko.
W czasie kiedy warzywa się gotują, oczyszczamy szproty, myjemy je i osuszamy. Obtaczamy każdą szprotek w przyprawach i smażymy na chrupiąco.
Zupę z białych warzyw podajemy z chrupiącymi szprotami.
Dodaj komentarz