Brak produktów w koszyku
Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą

Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą na bazie czerwonego wina, karmelu, goździków, cynamonu i anyżu.
Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów
Asystentka: Katarzyna Owca Dudek
Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą na bazie czerwonego wina, karmelu, goździków, cynamonu i anyżu
2015-12-20 13:52:31
SKŁADNIKI
- - śledź a’la matjas w zalewie solankowej 600g
- - czerwona cebula 0,5kg
- - wino czerwone wytrawne – 0,5L
- - goździki – 10szt
- - laska cynamonu 1szt
- - anyż gwiazdki – 3szt
- - cukier 100g
- - olej 30ml
- - pieprz młotkowany do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
- W niewielkim garnku rozgrzewamy cukier i robimy karmel, następnie zalewamy go winem, dodajemy przyprawy i powoli gotujemy.
- Cebulę czerwoną obieramy, kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
- Lekko solimy i smażymy do momentu skarmelizowania.
- Gotową cebulę wrzucamy do gotującej się zalewy.
- Całość redukujemy aż zalewa będzie gęsta.
- Marynatę studzimy i wrzucamy do niej śledzie, pamiętając aby przy podaniu wyjąć goździki i anyż.
- Śledzia podajemy na ciemnym chlebie z masłem.
- Możemy udekorować cebulą z marynaty i listkami szczawiu krwistego.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

Marlena
Hej,
O ile wcześniej można przygotować tego śledzia przed podaniem?
Pozdrawiam