Brak produktów w koszyku
KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMI
Aromatyczny, pachnący cytryną, masłem, ziołami i piwem – bardzo chrupiący i soczysty – taki był ten kurczak.
Pieczenie kurczaka na butelce z piwem to świetny pomysł. Ja swojego kurczaka nadziałam na metalową rurę :) Przyrząd kupiłam w Tchibo, jest świetny.
Kilka godzin przed pieczeniem dokładnie natarłam kurczaka przyprawami, a między mięso i skórę włożyłam zioła, czosnek i cytrynę.
Podczas pieczenia wszystkie smaki pięknie łączyły się ze sobą, piwo wypłeniało kurczaka od wewnątrz. Wszystkie soki spływały na ziemniaki, które ułożyłam pod kurczakiem. To fajny i ciekawy sposób na kurczaka, gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
-
- * cały kurczak
- * piwo w butelce
- * pół kostki masła
- * cytryna
- * zioła – tymianek, rozmaryn
- * czosnek
- * papryka słodka
- * sól
- * ziemniaki
- * cebula
Kurczaka dokładnie myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i siekamy. Cytrynę i zioła myjemy. Całego kurczaka dokładnie nacieramy masłem, solą, papryką i czosnkiem. W miejscu, gdzie kurczak ma piersi, delikatnie oddzielamy skórę od mięsa i wsuwamy tam masło z czosnkiem i solą. Dokładamy plastry cytryny oraz zioła.
Jeśli do pieczenia kurczaka wykorzystujemy piwo, butelkę wstawiamy na chwilę pod ciepłą wodę i usuwamy z niej etykietę.
Jeśli do pieczenia używamy przyrządu np. z Tchibo, do rury wlewamy piwo. Nadziewamy kurczaka (na rurę z piwem lub butelkę). Do środka kurczaka wkładamy cytrynę oraz zioła.

Całość pieczemy ok. 1,5 godziny w 190-200 stopniach. Kurczak powinien pięknie się zezłocić,
Podczas pieczenia kilka razy polewamy całego kurczaka piwem, które spłynie na blachę.
Smacznego,
Asia
Dodaj komentarz