KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMI

KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMI

Aromatyczny, pachnący cytryną, masłem, ziołami i piwem – bardzo chrupiący i soczysty – taki był ten kurczak.

Pieczenie kurczaka na butelce z piwem to świetny pomysł. Ja swojego kurczaka nadziałam na metalową rurę :) Przyrząd kupiłam w Tchibo, jest świetny.

Kilka godzin przed pieczeniem dokładnie natarłam kurczaka przyprawami, a między mięso i skórę włożyłam zioła, czosnek i cytrynę.

Podczas pieczenia wszystkie smaki pięknie łączyły się ze sobą, piwo wypłeniało kurczaka od wewnątrz. Wszystkie soki spływały na ziemniaki, które ułożyłam pod kurczakiem. To fajny i ciekawy sposób na kurczaka, gorąco polecam :)

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

    • * cały kurczak
    • * piwo w butelce
    • * pół kostki masła
    • * cytryna
    • * zioła – tymianek, rozmaryn
    • * czosnek
    • * papryka słodka
    • * sól
    • * ziemniaki
    • * cebula
KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMIPRZYGOTOWANIE:

Kurczaka dokładnie myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i siekamy. Cytrynę i zioła myjemy. Całego kurczaka dokładnie nacieramy masłem, solą, papryką i czosnkiem. W miejscu, gdzie kurczak ma piersi, delikatnie oddzielamy skórę od mięsa i wsuwamy tam masło z czosnkiem i solą. Dokładamy plastry cytryny oraz zioła.

Jeśli do pieczenia kurczaka wykorzystujemy piwo, butelkę wstawiamy na chwilę pod ciepłą wodę i usuwamy z niej etykietę.

Jeśli do pieczenia używamy przyrządu np. z Tchibo, do rury wlewamy piwo. Nadziewamy kurczaka (na rurę z piwem lub butelkę). Do środka kurczaka wkładamy cytrynę oraz zioła.

 

 

 
KURCZAK PIECZONY NA PIWIE – Z MASŁEM, CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I ZIOŁAMIPiwo lub przyrząd ustawiamy na blaszce, na blaszkę wykładamy obrane, umyte i pokrojone i doprawione solą ziemniaki. Do ziemniaków dodajemy obraną i pokrojoną w spore kawałki cebulę oraz całe ząbki czosnku (w łupinkach).

Całość pieczemy ok. 1,5 godziny w 190-200 stopniach. Kurczak powinien pięknie się zezłocić,

Podczas pieczenia kilka razy polewamy całego kurczaka piwem, które spłynie na blachę.

Smacznego,

Asia

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.