Brak produktów w koszyku
Makaron z burakami i orzeszkami
Dziś Światowy Dzień Buraka! A z racji tego, że kocham buraki sercem cały, dzielę się z Wami kolejnym, pysznym, buraczanym przepisem.
Pieczone buraki piekę na potęgę. Dodaję je do obiadu, sałatek, koktajli itp itd. Dziś padło na makaron Lubella z salsą verde i pieczonymi burakami. Ale to nie wszystko. Okazało się, że pieczone buraki kapitalnie smakują z prażonymi orzeszkami. Kozi ser i kolendra powalają w tym zestawie na kolana.
Proponuję więc przygotować taką makaronową pyszność, ukryć ją w słoiku i ruszyć w świat! Na podbój jakiegoś buraka :)
Przepis na salsę verde znajdziecie TU.
- porcja dla 2 osób
- 100 g makaronu Lubella penne rigate pióra nr 17
- salsa verde*
- 2 duże, upieczone buraki
- 100 g sera koziego
- garść kolendry
- kubek orzeszków ziemnych
- Makaron gotujemy al dente i mieszamy z salsą verde.
- Buraki obieramy i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Możemy polać je oliwą z oliwek i oprószyć solą.
- Po upieczeniu buraki kroimy na kawałki, dodajemy do makaronu.
- Orzeszki prażymy na suchej patelni.
- Do makaronu i buraków dodajemy orzeszki, mieszamy całość.
- Na koniec do sałatki dajemy kozi ser i kolendrę.
Dodaj komentarz