Brak produktów w koszyku
Malinowe muffiny z malinowym mascarpone

Przepis na muffiny mam jeden, ukochany i sprawdzony. I to tylko z niego korzystam dodając zamiennie czy to mleko czy to sok pomarańczowy. Malinowe muffiny postanowiłam udekorować malinowym mascarpone i był to strzał w 10! Malinowe mascarpone pysznie smakuje, nie jest ciężkie i słodkie.
Malinowe babeczki smakują pysznie i cudnie wyglądają. Polecam Wam je, bo to super przepis :)
- (na 12 szt)
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła
- 165 g cukru
- 170 ml mleka
- *na muffiny
- 2 opakowania serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru (wedle uznania)
- niepełny kubek malin
- W misce łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
- W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko.
- Łączymy wszystko razem i mieszamy widelcem, ale nie na gładką masę. Grudki są jak najbardziej pożądane.
- Przygotowujemy formy do babeczek. Jeśli mamy silikonowe, wystarczy je ułożyć na blaszce do pieczenia. Jeśli kupiliśmy papierowe, musimy mieć specjalną blaszkę, którą wypełnimy naszymi papierowymi foremkami, a następnie ciastem.
- Foremki napełniamy ciastem.
- Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
- Po upieczeniu muffiny studzimy.
- Mascarpone miksujemy delikatnie wraz ze śmietanką, cukrem pudrem i malinami.
- Masą napełniamy rękaw cukierniczy.
- Ostudzone babeczki ozdabiamy malinowym mascarpone.
- Na koniec dodajemy po jednej malince.
- Mleko możemy zastąpić sokiem pomarańczowym.

Kats
Pięknie wyglądają