Będę szczera- marchewkowe ciasto od zawsze kojarzyło mi się z barami wegetariańskimi, z plackiem bez smaku. Nigdy nie próbowałam go upiec, dopóki nie spróbowałam najpyszniejszego ciasta marchewkowego na świecie u Dorotki :-)
Ma pięknie rudy kolor, czuć w nim orzechy, migdały, smak podkreśla brązowy cukier, a polewa sprawia, że wygląda jak śniegiem oprószone. Oryginalny przepis pochodzi z kwestiasmaku.com. Od Dorotki recepturę dostałam już pozytywnie- serkowo zmodyfikowaną, a ja, chcąc podkreślić nadchodzące Święta, wzbogaciłam ciasto pierniczkami i skórką z pomarańczy.
Ciasto jest bardzo proste do zrobienia- wystarczy kolejno wymieszać wszystkie składniki, następnie przełożyć wszystko kremem. Najtrudniejszym chyba elementem jest ścieranie marchewki ;-) Do dzieła!
SKŁADNIKI:
***CIASTO***
* 2 jajka
*200 g brązowego cukru
*150 ml oleju
*200 g marchewki (1 większa marchew)
*50 g migdałów (ewentualnie orzechów)
*4 krążki ananasa (świeżego lub z puszki)
*50 g wiórków kokosowych
*200 g mąki
*1 łyżeczka cynamonu
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*1 łyżeczka soli
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
*SPÓD*- 10-12 (opakowanie) pierników oblanych czekoladą z nadzieniem + łyżka masła
***MASA DO PRZEŁOŻENIA I NA WIERZCH***
*300 g cukru pudru (jeśli lubicie mniej słodkie, dajcie mniej cukru, zawsze można polewę dosłodzić)
*opakowanie śmietankowego serka Piątnicy
*50 g masła
*kostka czekolady (ja użyłam czekolady o smaku cynamon- jabłko, ale może być zwykła)
*skórka otarta z pomarańczy
Jajka wbijamy do misy i ubijamy mikserem. Dodajemy cukier brązowy i całość miksujemy. Powoli dolewamy olej (partiami)- całość delikatnie miksujemy.
Ścieramy marchew, kroimy ananasa na kawałki i wraz z wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami (ja w Lidlu kupiłam już posiekane w słupki) dorzucamy do misy. Całość mieszamy.
Dodajemy mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia oraz sól- miksujemy na małych obrotach.
Czekoladowe pierniki siekamy nożem i mieszamy z masłem.
Blaszkę do pieczenia (20×25) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy naszą piernikową masę, a na nią wylewamy przygotowane ciasto.
Całość pieczemy 1 godzinę w 150 stopniach.
Aby przygotować masę musimy utrzeć mikserem serek śmietankowy z masłem. Na końcu dodajemy cukier puder.
Po ostudzeniu, kroimy ciasto wzdłuż i smarujemy częścią masy. Pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu. Masę obsypujemy startą czekoladą (np. cynamonowo- jabłkową, lub po prostu zwykłą) oraz skórką otartą z pomarańczy. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Asia