Brak produktów w koszyku
Pływający sernik Grażynki

Ten sernik przenosi nas do lat dzieciństwa. Sprawia, że przypominają nam się beztroskie dni, kiedy mogliśmy wszystko, nie musieliśmy nic, a życie ogarniali Rodzice. Sernik pływający jest porządnie smaczny i emocjonalnie otulający. To taki prawdziwy sernik bez żadnych udziwnień. A dlaczego pływający? Na serniku jest pianka z białek, na której po czasie pojawiają się krople. Niektórzy mówią, że to łzy, niektórzy, że to rosa, a dla mnie to słodkie krople szczęścia, które nadają sernikowi charakteru :) To fajny, taki stary, prawiony i pełen emocji przepis. Zapraszam <3
SKŁADNIKI:
*forma 25×40 cm
Spód:
300 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
100 g masła
20 g smalcu
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg serka śmietankowego na sernik
100 ml oleju
150 g cukru
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe w proszku
2 jajka
4 żółtka
Na wierzch:
6 białek
150 g cukru
Przygotowanie:
Zagniatamy składniki na spód. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjmujemy i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem wylepiamy spód blachy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.
Składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i łączymy ze sobą na niskich obrotach. Wylewamy masę na podopieczny spód i pieczemy sernik godzinę w temperaturze 180ºC.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Na upieczony sernik wykładamy ubite białka i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie, stanie się zwarty.




Dodaj komentarz