Brak produktów w koszyku
RISOTTO CYTRYNOWE Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM

Ależ miałam ochotę na taki obiad. Jak się okazało, nie tylko ja. Cytrynowe risotto ze wspaniale delikatnym i lekko chrupiącym, grillowanym łososiem zniknęło w kilkanaście minut.
Risotto wyszło bardzo aromatyczne, pachnące białym winem, dobrym bulionem, skórką z cytryny, parmezanem i masłem. Było wspaniale kremowe, idealnie harmonizujące z lekko skropionym oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, bardzo delikatnym łososiem, którego ciut chrupiąca skórka kontrastowała z aksamitnym risotto.
Najwięcej czasu (ok. 20 min.) zajmuje przygotowanie risotto. Musimy się dobrze zorganizować, a wszystko pójdzie szybko i sprawnie:
- przygotowujemy składniki – podsmażamy cebulkę itp.
- przygotowujemy ryż do risotto, wino, bulion, masło, parmezan
- przygotowujemy łososia, którego grillujemy czy smażymy dosłownie kilka minut.
Oto jak, krok po kroku wszystko wygląda:
- ok. 300 g filetu z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- ***risotto cytrynowe
- 150 g ryżu arborio
- cebula
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- pół szklanki białego wina
- niepełny litr bulionu
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
- ***na koniec – do cytrynowego risotto
- łyżka masła
- solidna garść parmezanu
- Bulion musimy zagotować, trzymamy go przez cały czas na małym ogniu.
- Łososia myjemy, suszymy, usuwamy ewentulne ości. Nacieramy oliwą, sokiem z cytryny i solą, odstawiamy.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
- Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż – mieszamy całość ok minuty, do dwóch. Cały ryż powinien pokryć się tłuszczem.
- Do ryżu dodajemy wino, mieszamy. Czekamy aż ryż i cebula wchłoną wino. Wciąż delikatnie całość mieszamy.
- Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
- Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność. Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
- Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku. (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny)
- **** w tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową
- Grillujemy łososia na rozgrzanej patelni po ok. 5 minut z każdej strony (w zależności od grubości ryby).
- Do naszego risotto dodajemy skórkę otartą z całej cytryny oraz sok z połowy. Doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Smakujemy. Jeśli czujemy, że potrzeba więcej soku z cytryny czy przypraw, dodajemy.
- Na samym końcu do risotto dodajemy solidną łyżkę masła oraz garść parmezanu. Mieszamy całość – delikatnie, do połączenia się smaków i uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Podajemy od razu. Na cytrynowym risotto układamy grillowanego łososia.
Dodaj komentarz