RISOTTO CYTRYNOWE Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM

risotto cytrynowe z grillowanym łososiem

risotto cytrynowe z grillowanym łososiem

Ależ miałam ochotę na taki obiad. Jak się okazało, nie tylko ja. Cytrynowe risotto ze wspaniale delikatnym i lekko chrupiącym, grillowanym łososiem zniknęło w kilkanaście minut.

Risotto wyszło bardzo aromatyczne, pachnące białym winem, dobrym bulionem, skórką z cytryny, parmezanem i masłem. Było wspaniale kremowe, idealnie harmonizujące z lekko skropionym oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, bardzo delikatnym łososiem, którego ciut chrupiąca skórka kontrastowała z aksamitnym risotto.

Najwięcej czasu (ok. 20 min.) zajmuje przygotowanie risotto. Musimy się dobrze zorganizować, a wszystko pójdzie szybko i sprawnie:

  1. przygotowujemy składniki – podsmażamy cebulkę itp.
  2. przygotowujemy ryż do risotto, wino, bulion, masło, parmezan
  3. przygotowujemy łososia, którego grillujemy czy smażymy dosłownie kilka minut.

Oto jak, krok po kroku wszystko wygląda:

CYTRYNOWE RISOTTO Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI (na 2 osoby)
***ryba
  1. ok. 300 g filetu z łososia
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 2 łyżki soku z cytryny
  4. sól​
  5. ***risotto cytrynowe
  6. 150 g ryżu arborio
  7. cebula
  8. łyżka masła
  9. łyżka oliwy z oliwek
  10. pół szklanki białego wina
  11. niepełny litr bulionu
  12. sok z połowy cytryny
  13. skórka otarta z cytryny
  14. sól, świeżo mielony pieprz​
  15. ***na koniec – do cytrynowego risotto
  16. łyżka masła
  17. solidna garść parmezanu
PRZYGOTOWANIE
  1. Bulion musimy zagotować, trzymamy go przez cały czas na małym ogniu.
  2. Łososia myjemy, suszymy, usuwamy ewentulne ości. Nacieramy oliwą, sokiem z cytryny i solą, odstawiamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
  4. Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż – mieszamy całość ok minuty, do dwóch. Cały ryż powinien pokryć się tłuszczem.
  5. Do ryżu dodajemy wino, mieszamy. Czekamy aż ryż i cebula wchłoną wino. Wciąż delikatnie całość mieszamy.
  6. Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
  7. Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność. Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
  8. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku. (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny)
  9. **** w tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową
  10. Grillujemy łososia na rozgrzanej patelni  po ok. 5 minut z każdej strony (w zależności od grubości ryby).
  11. Do naszego risotto dodajemy skórkę otartą z całej cytryny oraz sok z połowy. Doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Smakujemy. Jeśli czujemy, że potrzeba więcej soku z cytryny czy przypraw, dodajemy.
  12. Na samym końcu do risotto dodajemy solidną łyżkę masła oraz garść parmezanu. Mieszamy całość – delikatnie, do połączenia się smaków i uzyskania aksamitnej konsystencji.
  13. Podajemy od razu. Na cytrynowym risotto układamy grillowanego łososia.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 

 

 

risotto cytrynowe z grillowanym łososiem

risotto cytrynowe z grillowanym łososiem 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.