Brak produktów w koszyku
Ucierane ciasto z wiśniami
Choć wiśnie zawsze będą kojarzyły mi się z rumem, tym razem świetnie odnalazły się w bardzo prostym do przygotowania cieście ucieranym. To bardzo łatwe ciasto z wiśniami.
Ciasto jest ucierane, bo w zasadzie „robi się samo” – wszystkie składniki mieszamy w mikserze i już… Możecie użyć wiśni świeżych, mrożonych lub innych owoców, na które macie ochotę.
Ucierane ciasto z wiśniami jest proste, pyszne i pachnie cudnie wiśniami i wanilią. Jest idealne do kawy, herbaty czy dla niespodziewanych gości :)
- *forma ok. 20 cm
- kubek wiśni
- 2 łyżki brązowego cukru
- 150 g miękkiego masła (temp. pokojowa)
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki mleka
- ziarna z laski wanilii
- ***masło i bułka tarta – do posmarowania formy lub arkusz papieru do pieczenia
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Wiśnie posypujemy cukrem - mieszamy.
- W misce ucieramy mikserem masło z cukrem – na puszystą masę.
- Dodajemy jajka, nadal wszystko ucieramy.
- Dodajemy mąkę oraz mleko – ucieramy ciasto.
- Dodajemy proszek do pieczenia oraz ziarna z całej laski wanilii – ucieramy.
- ¾ ciasta przekładamy na spód formy.
- Na cieście układamy wiśnie.
- Pozostałe ciasto zupełnie niedbale nakładamy na owoce.
- Ciasto pieczemy ok 45-50 minut w 180 stopniach. Możemy patyczkiem sprawdzić czy jest upieczone.
- Ciasto po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.
- Wiśnie możemy zastąpić innymi, ulubionymi owocami.
Tati
Nie pomaga mi ten przepis w dietach, och nie pomaga p.s. akurat zostały mi wiśnie po nalewce :P