Brak produktów w koszyku
Tarta z kremem i truskawkami
Tarta z kremem i truskawkami to wiosenno – letni klasy. Podstawą jest bardzo dobre, kruche ciasto, na które przepis mam jeden i ukochany (3:2:1 – 3 porcje mąki, dwie porcje masła, 1 porcja cukru).
Tartę z kremem i truskawkami wypełnia aksamitny, francuski krem – crème pâtissière (przepis TU)
Po upieczeniu, kruche, złote, pachnące masłem ciasto wypełniamy kremem. Na krem nakładamy truskawki. I już. Całość wieńczy mięta i jadalne kwiaty.
Moją tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 18 cm. Ciasta starczy Wam też na tortownicę / formę 22 cm.
- okrągła forma o średnicy 18 cm (dobra będzie też 20 i 22 cm)
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- crème pâtissière (z przepisu podlinkowanego we wstępie)
- 0,5 kg truskawek
- świeża mięta
- jadalne bratki
- Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło i cukier - zagniatamy ciasto.
- Ciasto możemy też wyrobić przy pomocy miksera.
- Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia lub dokładnie smarujemy masłem.
- Formę wylepiamy kruchym ciastem, wyrównujemy brzegi.
- Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
- Ciasto przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, możemy go obciążyć kaszą lub grochem czy fasolą.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto 20-25 minut.
- Pod koniec pieczenia ściągamy arkusz papieru i pozwalamy ciastu dopiec się.
- Ciasto powinno być złote.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy je.
- Na ostudzone ciasto nakładamy crème pâtissière.
- Posiłkujemy się rękawem cukierniczym i ulubioną końcówką.
- Na krem nakładamy umyte truskawki (jeśli są duże, możemy je przekroić).
- Całość kończymy dodając listki świeżej mięty i bratki.
- 1. nałożyć krem za pomocą łyżki
- 2. włożyć krem do worka foliowego i odciąć róg worka, a następnie wyciskać z worka krem bezpośrednio na tartę
Justyna
Taka klasyka zawsze się sprawdzi, a Twoja tarta wyszła przepięknie :-)