Tarta z morelami i migdałami

Ten przepyszny przepis pochodzi z książki “Słodkie co nieco” wydanej przez Zwierciadło. Książkę możecie kupić w księgarniach, w moim sklepie i na stronie Zwierciadła :)

Do przygotowania przepisu potrzebne są:

*forma okrągła 25 cm + masło do posmarowania formy

ciasto kruche: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru

1 opakowanie budyniu (+ mleko do przygotowania)

10 moreli

50 g płatków migdałów

cukier puder

Przygotowanie:

Z mąki, masła i cukru zagniatamy ciasto. Chowamy je do lodówki na 30 minut. 

Formę smarujemy masłem, wykładamy ciasto i podpiekamy je 20 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotowujemy budyń – zgodnie z opisem na opakowaniu.

Budyń wylewamy na podpieczony spód.

Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.

Morele układamy  na całej powierzchni tarty, posypujemy migdałami.

Tartę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.