Brak produktów w koszyku
Tarta z morelami i migdałami
Ten przepyszny przepis pochodzi z książki „Słodkie co nieco” wydanej przez Zwierciadło. Książkę możecie kupić w księgarniach, w moim sklepie i na stronie Zwierciadła :)
Do przygotowania przepisu potrzebne są:
*forma okrągła 25 cm + masło do posmarowania formy
ciasto kruche: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru
1 opakowanie budyniu (+ mleko do przygotowania)
10 moreli
50 g płatków migdałów
cukier puder
Przygotowanie:
Z mąki, masła i cukru zagniatamy ciasto. Chowamy je do lodówki na 30 minut.
Formę smarujemy masłem, wykładamy ciasto i podpiekamy je 20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotowujemy budyń – zgodnie z opisem na opakowaniu.
Budyń wylewamy na podpieczony spód.
Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.
Morele układamy na całej powierzchni tarty, posypujemy migdałami.
Tartę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz