Chleb bananowy

chleb bananowy

Chleb bananowy zaskoczył mnie kolorem i smakiem. Jest pięknie brązowy za sprawą mąki orkiszowej, bananów i brązowego cukru. Charakteru dodają mu również cynamon, orzechy i olej kokosowy. Jeśli chodzi o przygotowanie, to banał. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i pieczemy w odpowiedniej foremce. Upieczcie chleb bananowy, zaspokoi głód i pragnienie na słodkie. Szkoda tylko, że smutków nie przegania :) 

 

 

CHLEB BANANOWY
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. 1 jajko
  2. 3 dojrzałe banany
  3. 1/3 szklanki oleju kokosowego
  4. trochę mniej niż pół szklanki brązowego cukru
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  6. 1/2 łyżeczki soli
  7. 1 łyżka cynamonu
  8. 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  9. dodatkowo: 1 banan + garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Banany obieramy i rozdrabniamy widelcem. Wkładamy do miski miksera.
  3. Dodajemy jajko, miksujemy.
  4. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier - miksujemy.
  5. Dodajemy sodę, sól, cynamon - miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę.
  6. Ciasto miksujemy na gładką masę.
  7. Blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 11x26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Wylewamy połowę ciasta. Na wierzchu układamy kilka plasterków banana.
  9. Wylewamy pozostałe ciasto. Na wierzchu ciasta ponownie układamy plastry banana. Dodajemy również posiekane orzechy włoskie.
  10. Chlebek pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
  11. Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
chleb bananowy chleb bananowy chleb bananowy

Print Friendly

Komentarze do “Chleb bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *