Dahl z czerwonej soczewicy i pomidorów

DAHL_NAPIS

Lubię tę kolejność. To jak z zupami. Sól na końcu, nigdy na początku. 

Oliwa, cebula, czosnek, imbir, kumin, kolendra, cynamon… 

Wyobrażam sobie, że kiedy dodam jakąś przyprawę w nieodpowiednim momencie, czar pryśnie. Więc czas start, czary mary, będzie pysznie i rozgrzewająco. Bo kumin, bo imbir, bo kolendra…

Mam marzenie by dahl z czerwonej soczewicy i pomidorów, tak intensywny i tak rozgrzewający, w końcu postawił mnie na nogi.

Dahl to trochę potrawka, trochę gulasz, albo trochę zupa. Lubię kiedy nie jest zbyt gęsty, za to intensywny dzięki przyprawom i pomidorom. Już na talerzu uraczcie go solidną garścią kolendry i sokiem z limonki.

DAHL Z CZERWONEJ SOCZEWICY I POMIDORÓW
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. dwie łyżki oliwy z oliwek
  2. cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 cm imbiru
  5. szczypta kuminu
  6. szczypta mielonej kolendry
  7. szczypta cynamonu
  8. puszka pomidorów bez skórki
  9. 3 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu)
  10. szklanka soczewicy
  11. 3 szklanki bulionu
  12. sól (np. różowa)
  13. świeżo mielony pieprz
  14. świeża kolendra
  15. limonka
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku, na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
  2. Kiedy zmięknie, dodajemy posiekany czosnek oraz starty imbir. Mieszamy całość i uważamy by czosnek nie przypalił się.
  3. Dodajemy starty imbir i przyprawy - kumin, kolendrę, cynamon. Całość podsmażamy 2,3 minuty.
  4. Na patelnię dorzucamy pomidory z puszki, mieszamy.
  5. Soczewicę porządnie płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy do garnka. Mieszamy.
  6. Kiedy ziarna soczewicy połączą się z garnkowymi smakami, zalewamy całość bulionem.
  7. Danie trzymamy na małym ogniu i gotujemy aż soczewica zmięknie (ok. 20 minut).
  8. Dodajemy pastę pomidorową, sól i pieprz do smaku.
  9. Jeśli danie jest zbyt gęste, podlewamy je wodą lub bulionem (chyba, że wolicie gęste).
  10. Już na talerzu skrapiamy dahl sokiem z limonki i dodajemy świeżą kolendrę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
DAHL-Z-CZERWONEJ-SOCZEWICY

Print Friendly

Komentarze do “Dahl z czerwonej soczewicy i pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *