Domowe mleko orzechowe

DOMOWE MLEKO ORZECHOWE

Od zawsze chciałam je zrobić. Żałuję, że wcześniej nie wierzyłam jak prosto można je przygotować – mleko orzechowe.

Domowe mleko orzechowe to samo zdrowie. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że smakuje jak deser. Pięknie łączy się z kawą, a zmiksowane z bananem dodaje siły, energii i uwodzi smakiem.

DOMOWE MLEKO ORZECHOWE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 kubek orzechów (laskowe + włoskie)
  2. 4 kubki przegotowanej wody
  3. mikser
  4. gaza
  5. butelka
PRZYGOTOWANIE
  1. Orzechy przekładamy do miski i zalewamy je przegotowaną wodą.
  2. Wszystko zostawiamy na 10-12 godzin. Jeśli przygotowujemy mleko wieczorem, zostawiamy je tak na noc.
  3. Po kilkunastu godzinach wszystko miksujemy razem na gładko.
  4. Przeciskamy orzechy przez gazę.
  5. Mleko możecie posłodzić miodem. (do smaku)
  6. Powstałe mleko przelewamy do butelek.
  7. Mleko przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Uwagi
  1. Moje mleko przygotowałam z orzechów laskowych i włoskich, które miały skorupki.
  2. Można było w nim wyczuć lekką goryczkę.
  3. Jeśli chcecie jej uniknąć, usuńcie z orzechów skorupki prażąc je wcześniej na patelni.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
DOMOWE MLEKO ORZECHOWE DOMOWE MLEKO ORZECHOWE DOMOWE MLEKO ORZECHOWE DOMOWE MLEKO ORZECHOWE

 

Print Friendly

Komentarze do “Domowe mleko orzechowe

  1. Mleko jest rzeczywiście pyszne robię podobne ale wodę z namoczonych na noc orzechów wylewam i daję nową, moje mleko nie ma smaku goryczki jest słodkie i nie dodaję żadnego słodzidła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *