Mus z wątróbki i jabłuszka

PASZTET-Z-JABŁUSZKIEM

Mus z wątróbek i jabłuszka podlany chlustem najlepszego wina od Meo Camuzet z Winoblisko jest obłędnie doskonały. Po pierwsze dzięki aksamitnej konsystencji, po drugie dzięki aromatowi jabłka i wina i po trzecie dzięki smakowi. Mus z wątróbki świetnie rozsmarowuje się na chlebie, jest szybki i prosty do przygotowania. Szczerze polecam – przygotujcie go na Święta, a najlepiej jak najszybciej :)

Mus z wątróbki i jabłuszka możecie upiec w małych kokilkach lub większej formie. Nie ma to większego znaczenia, to kwestia estetyki przy podaniu.

MUS Z WĄTRÓBKI I JABŁUSZKA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 500 g wątróbek drobiowych
  2. 2 szklanki mleka
  3. 2 łyżki masła
  4. 1 cebula
  5. chlust czerwonego, wytrawnego wina (ok. 5 łyżek)
  6. 6 żółtek
  7. niepełna szklanka śmietanki 30%
  8. niepełna szklanka mleka 3,2%
  9. sól, pieprz – solidnie do smaku
  10. kwaśne jabłko
PRZYGOTOWANIE
  1. Wątróbkę musimy oczyścić. Zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na godzinę.
  2. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy odcedzoną wątróbkę.
  3. Smażymy całość przez 8-10 minut, dodajemy pokrojone na kawałki obrane jabłko, a następnie dolewamy wino.
  4. Dusimy wszystko przez ok.10 minut.
  5. Następnie miksujemy całość na gładką masę. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka.
  7. W garnku doprowadzamy do wrzenia śmietankę oraz mleko. Gorący płyn małym strumieniem wlewamy do żółtek i całość mieszamy ze sobą/ucieramy.
  8. Łączymy ze sobą żółtka utarte z mlekiem i śmietanką oraz wątróbki z jabłkiem i całym sosem. Porządnie miksujemy wszystko na gładką masę.
  9. Całość przelewamy do żaroodpornych, wysmarowanych masłem kokilek.
  10. Pasztet/mus pieczemy godzinę w 115 stopniach.
  11. Po upieczeniu na pasztet możemy nałożyć chutney z jabłek lub inną konfiturę (np. z żurawiny).
Uwagi
  1. Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
PASZTET
PASZTET Z WĄTRÓBKI I JABŁUSZKA
MUS-Z-WĄTRÓBKI
MUS Z WĄTRÓBKI I JABŁUSZKA
MUS-Z-WĄTRÓBKI.
MUS Z WĄTRÓBKI I JABŁUSZKA

MUS-Z-WĄTRÓBKI..

Print Friendly

Komentarze do “Mus z wątróbki i jabłuszka

  1. Mam pytanie-chcę użyć musu jako wypełnienie do kruchych babeczek na słono. Czy mogę upiec sobie w jednej formie mus a następnie przełożyć go do słoików i trzymać kilka dni w lodówce?

  2. mam pytanie – najniższa temperatura,na jaką mogę ustawić mój piekarnik, to 140 stopni. Czy wystarczy, że skrócę czas pieczenia musu i nadal mam szansę, że wyjdzie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *