Naleśniki ze szpinakiem i fetą

PASZTECIKI-ZE-SZPINAKIEM

Oto pomysł na szybką i smaczną przekąskę, która może stać się śniadaniem, drugim śniadaniem, piątkowym obiadem czy też kolacją – NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ.

Cienkie naleśniki z pysznym farszem to super pomysł. Odsmażone na maśle zyskują podwójnie.

Szpinak z ząbkiem czosnku i zdecydowaną w smaku fetą jest świetnym połączeniem. Taki farsz przyrządzicie błyskawicznie – i ze szpinaku mrożonego i świeżego. Feta w tym zestawieniu świetnie się odnajduje, ale możecie również użyć innego sera.

Naleśniki z tak przygotowanym, szpinakowym farszem zwijamy w zgrabne koperty. Tak jak wspomniałam wcześniej, możemy je odsmażać na masełku, a możemy ułożyć kilka naleśników w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiec (wcześniej solidnie posypując ulubionym serem.

Te pyszne krokiety ze szpinakiem i fetą zrobiła moja Mama :*

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. na 8-10 naleśników
  2. *ciasto naleśnikowe
  3. 120-150 g mąki pszennej
  4. 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  5. szczypta soli
  6. do smażenia olej lub masło
farsz
  1. 1 cebula
  2. 1 ząbek czosnku
  3. ok. 400 g mrożonego szpinaku
  4. ok. 150 g sera feta
  5. sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka delikatnie ubijamy z dodatkiem soli.
  3. Do białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę i mleko.
  4. Miksujemy całość na gładką masę. Możemy do ciasta dodać łyżkę masła.
  5. Rozgrzewamy patelnię.
  6. Do smażenia każdego naleśnika rozpuszczamy łyżeczkę masła lub dajemy łyżeczkę oleju.
  7. Nabieramy niepełną chochlę ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
  8. Po usmażeniu naleśniki odkładamy na bok.
  9. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub masła.
  10. Cebulę kroimy w kostkę, ząbek czosnku siekamy.
  11. Na oliwie lub maśle podsmażamy cebulę i czosnek.
  12. Dodajemy szpinak i dusimy całość ok. 10-15 minut (płyn powinien odparować).
  13. Szpinak doprawiamy do smaku solą, pieprzą I startą gałką muszkatołową.
  14. Szpinak odciskamy o odstawiamy do ostygnięcia.
  15. Do szpinaku dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy całość.
  16. Na każdego naleśnika nakładamy ok. 2 łyżki farszu.
  17. Farsz nakładamy na brzeg naleśnika. Zawijamy dwa boki (lewy I prawy naleśnika), a następnie zwijamy całość w rulon (z zawiniętymi bokami).
  18. Tak przygotowane paszteciki naleśnikowe z farszem układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem I zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach lub podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle.
Uwagi
  1. ***ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, nie może być zbyt gęste
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ paszteciki_kadr

 

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *