Imbirówka

Taki to czas drogie Panie i drodzy Panowie, kiedy powinniśmy się rozgrzewać. Za oknem przeszywający chłód odbiera nam siłę i energię. Czai się na nasze zdrowie zyliard zarazków. Na takie okrutne okoliczności od lat polecam imbirówkę. Możecie więc wygodnie rozsiąść się w fotelu i rozkoszować smakiem ostro-przyjemnego imbiru. Dbajcie o siebie, ubierajcie się ciepło, rozgrzewajcie się imbirówką <3

Imbirówka jest idealna na tę porę roku. Imbir działa odkażająco. Koi więc chore gardło, pomaga całemu organizmowi zdrowo przeżyć i jesień i zimę.
Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Przelana do słoika może być świetnym pomysłem na prezent, jest idealnym dodatkiem do herbaty. I jest w niej coś magicznego, bo zwyczajnie koi. Rozkoszując się nią najpierw czujemy ostrość imbiru, a po chwili przeogromne ciepło w całym ciele. Uwielbiam ją i gwarantuję – pokochacie i Wy.

IMBIRÓWKA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 200 g świeżego imbiru
  2. 2 cytryny
  3. 100 g cukru (użyłam brązowego)
  4. 100 ml wody
  5. 0,5 l wódki
PRZYGOTOWANIE
  1. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich całą skórkę i wyciskamy sok – do garnuszka.
  3. Imbir, skorkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut – do rozpuszczenia cukru.
  4. Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką.
  5. Mozemy dodać jeszcze plastry kolejnej cytryny.
  6. Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie*. Mieszamy co jakiś czas.
  7. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
  8. Pozdrowienia, Asia
Uwagi
  1. * Po ok. 10 dniach skosztujcie nalewki. Jesli bedzie aromatyczna i ostra i uznacie, ze taki smak Wam odpowiada, przefiltrujcie ja i trzymajcie w butelce.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze do “Imbirówka

  1. REWELACJA! To jest wspanialy napoj. Nalewka zrobina i smakowana. Goscie zachwyceni. Dziekuje bardzo. Natepna juz sie robi a dwie butelki pierwszej schowane do lezakowania. Po kilku miesiacach wyciagne i znow bedziemy sie zachwycac sloncem w butelce. Pozdrowienia dla autorki. Dziekuje

  2. Witam,przepis bardzo zachecajacy:)zrobilam,po 10 dniach sprobowalam i bdb jest:)ciut”mocna”..moj expert-maz tak stwierdzil:)a mozna dolac odrobine(pewnie)wody:)?i co zrobic z imbirem i cytryna jak przecedzimy pyszna imbirowke:wykorzystac z herbata czy po prostu wyrzucic?:) Dzis robie druga,podwojna porcje:):)

  3. Witam Ja z kolei mam następujące pytanie Przeglądając przepisy na imbirowke na innych portalach wiele osób sugeruje aby zalany cały nastaw trzymać zamknięty przez 3 miesiące Tutaj z kolei Pani podaję tylko 3 tyg…. Dlaczego? Pytam bo zastanawiam się który przepis wybrać Pozdrawiam. Darek

  4. Dzięki za odpowiedź Rozumiem… Jeśli nastaw stoi dłużej zalany alkoholem to tylko może nabrać większego aromatu Właśnie zabieram się za przygotowania…. Robię zgodnie z przepisem ale ×2 Pozdrawiam

  5. Do Joanny i Pana Darka:)robilam pare razy juz ta imbirowke,jest ciut ostra,ale pychaaaa i to mi sie podoba,ze mozna ja smakowac po 3 tyg.,a nie po 3 m-cach:) dzis robie kolejna dla zdrowka, a za kilka m-cy bedzie na pepkowe”jak znalazl”:) Mam pytanie do Joanny:mozna do tego przepisu dodac miod?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.