Imbirówka

Taki to czas drogie Panie i drodzy Panowie, kiedy powinniśmy się rozgrzewać. Za oknem przeszywający chłód odbiera nam siłę i energię. Czai się na nasze zdrowie zyliard zarazków. Na takie okrutne okoliczności od lat polecam imbirówkę. Możecie więc wygodnie rozsiąść się w fotelu i rozkoszować smakiem ostro-przyjemnego imbiru. Dbajcie o siebie, ubierajcie się ciepło, rozgrzewajcie się imbirówką <3

Imbirówka jest idealna na tę porę roku. Imbir działa odkażająco. Koi więc chore gardło, pomaga całemu organizmowi zdrowo przeżyć i jesień i zimę.
Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Przelana do słoika może być świetnym pomysłem na prezent, jest idealnym dodatkiem do herbaty. I jest w niej coś magicznego, bo zwyczajnie koi. Rozkoszując się nią najpierw czujemy ostrość imbiru, a po chwili przeogromne ciepło w całym ciele. Uwielbiam ją i gwarantuję – pokochacie i Wy.

IMBIRÓWKA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 200 g świeżego imbiru
  2. 2 cytryny
  3. 100 g cukru (użyłam brązowego)
  4. 100 ml wody
  5. 0,5 l wódki
PRZYGOTOWANIE
  1. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich całą skórkę i wyciskamy sok – do garnuszka.
  3. Imbir, skorkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut – do rozpuszczenia cukru.
  4. Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką.
  5. Mozemy dodać jeszcze plastry kolejnej cytryny.
  6. Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie*. Mieszamy co jakiś czas.
  7. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
  8. Pozdrowienia, Asia
Uwagi
  1. * Po ok. 10 dniach skosztujcie nalewki. Jesli bedzie aromatyczna i ostra i uznacie, ze taki smak Wam odpowiada, przefiltrujcie ja i trzymajcie w butelce.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

Print Friendly

Komentarze do “Imbirówka

  1. REWELACJA! To jest wspanialy napoj. Nalewka zrobina i smakowana. Goscie zachwyceni. Dziekuje bardzo. Natepna juz sie robi a dwie butelki pierwszej schowane do lezakowania. Po kilku miesiacach wyciagne i znow bedziemy sie zachwycac sloncem w butelce. Pozdrowienia dla autorki. Dziekuje

  2. Witam,przepis bardzo zachecajacy:)zrobilam,po 10 dniach sprobowalam i bdb jest:)ciut”mocna”..moj expert-maz tak stwierdzil:)a mozna dolac odrobine(pewnie)wody:)?i co zrobic z imbirem i cytryna jak przecedzimy pyszna imbirowke:wykorzystac z herbata czy po prostu wyrzucic?:) Dzis robie druga,podwojna porcje:):)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *