Nalewka z jarzębiny

Jest i ona – pełna zdrowia jarzębina. Czy wiecie, że jarzębina zawiera dwa razy więcej karotenu niż marchewka?

Z jarzębiny warto przygotować nalewkę. Przepis na nalewkę z jarzębiny mam sprawdzony – dostałam go od Pana Huberta.

Nalewkę z jarzębiny oraz wiele innych nalewkowych przepisów znajdziecie również w mojej książce, która do kupienia jest TU oraz w kioskach :)

Nalewka z jarzębiny
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *składniki na 2-3 butelki
  2. 1 kg owoców jarzębiny
  3. 1 l spirytusu 80%
  4. 150-300 g cukru
  5. woda
PRZYGOTOWANIE
  1. Dojrzałe (nieuszkodzone) owoce jarzębiny wkładamy na całą dobę do zamrażarki, a następnie sparzamy wrzątkiem, osuszamy, przekładamy do słoja i zalewamy spirytusem.
  2. Tak przygotowane owoce w słoju odstawiamy na 4-5 miesięcy w miarę słoneczne miejsce.
  3. Po tym czasie zlewamy nalew.
  4. Na 1 l nalewu przygotowujemy 870 ml wody zagotowane z odpowiednią ilością cukru (w zależności od preferencji smakowych: wytrawna, półsłodka, słodka).
  5. Wodę z cukrem studzimy i łączymy z nalewem.
  6. Całość odstawiamy na 4-6 tygodni.
  7. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek.
  8. Odstawiamy na 6 miesięcy.
Adapted from Hubert
Adapted from Hubert
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *