Paluchy Wiedźmy

Paluchy Wiedźmy

Paluchy Wiedźmy to nic innego jak kruche, słodkie ciasto i migdał. W internecie jest mnóstwo zdjęć i przepisów na takie paluchy. Ja wykorzystałam przepis na kruche ciasto, z którego robię jabłecznik.

Migdał to paznokieć palucha Wiedźmy. I już :)

Paluchy Wiedźmy są super słodką przekąską, idealną na Halloween.

Paluchy Wiedźmy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. na ok. 20 paluchów
kruche ciasto
  1. 200 g mąki pszennej
  2. 100 g masła
  3. 50 g cukru pudru
  4. 1 jajko
  5. szczypta soli
  6. 20 całych, niełuskanych migdałów
PRZYGOTOWANIE
  1. Z mąki, masła, cukru, szczypty soli i jajka szybko zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
  3. Po ok. 30 minutach odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego rulonik.
  4. Na ruloniku robimy dwa wgniecenia palcami (1 1/3 i 2/3 wysokości).
  5. Pomiędzy wgnieceniami nożykiem robimy po 3 delikatne wcięcia.
  6. Na końcu wałeczka wbijamy migdał. Całość powinna wyglądać jak na pierwszym zdjęciu.
  7. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
  8. Paluchy powinny być rumiane.
  9. Po wyjęciu z piekarnika studzimy paluchy.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Paluchy Wiedźmy

Print Friendly

Komentarze do “Paluchy Wiedźmy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *