- kubek kaszy jaglanej
- 2,5 kubka wody
- łyżka masła
- sól
- pęczek szparagów (oliwa z oliwek, sól, pieprz)
- solidna garść płatków migdałów
- ½ pęczka kolendry
- ½ pęczka natki
- ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- Kaszę jaglaną solidnie płuczemy na sitku (przelewamy wrzątkiem).
- Kaszę przekładamy do garnka i na ogniu prażymy chwilę.
- Dolewamy wodę, dodajemy masło i sól i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut (do wchłonięcia wody).
- Wszystkie składniki na salsę verde miksujemy na gładko.
- Szparagi płuczemy, oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końce.
- Jeśli szparagi są grube, obieramy je ze skórki, jeśli są cieniutkie, płuczemy je tylko.
- Szparagi umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
- Po upieczeniu szparagi kroimy na kawałki, dodajemy do jaglanki i salsy verde.
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
- Migdały dodajemy do dania.
- Mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy do smaku.




Warzywa, owoce, sałaty przechowuje w GreenSaver (OXO). O tym, czym jest GreenSaver przeczytacie TU.
Pudełka GreenSaver w różnych rozmiarach kupicie w LeDuvel – Dom Marek