Pieczony bakłażan z tahini, granatem i kolendrą

 

Jeśli kochacie bakłażany oraz ich smak po upieczeniu, jeśli uwielbiacie ziarna granatu, a kolendrę dodajecie do wszystkiego, ten przepis jest dla Was.

Pieczony bakłażan z zimny, gęstym, greckim jogurtem połączonym z pastą sezamową oraz z granatem i kolendrą to przekąskowe arcydzieło. Zróbcie koniecznie :)

 

PIECZONY BAKŁAŻAN Z SOSEM TAHINI, GRANATEM I KOLENDRĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
SKŁADNIKI
  1. *dla dwóch osób
  2. dwa bakłażany
  3. oliwa z oliwek
  4. sól morska
sos
  1. jogurt grecki – 200 ml
  2. łyżka tahini
  3. ząbek czosnku
  4. sól, pieprz
  5. łyżeczka soku z cytryny
dodatki
  1. granat
  2. garść kolendry
  3. oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż na pół.
  2. Bakłażany nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską.
  3. Bakłażany pieczemy ok. 20-30 minut w 200 stopniach – powinny być miękkie i upieczone na brązowo.
  4. Jogurt mieszamy z tahini, wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Z granatu wydobywamy pestki. Możemy przeciąć go na pół i nad naczyniem uderzać w niego łyżką. Ziarna same wylecą.
  6. Upieczonego bakłażana polewamy sosem. Dodajemy ziarna granatu i kolendrę.
  7. Całość polewamy oliwą z oliwek i ewentualnie oprószamy solą do smaku.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

pieczony-bakłażan-z-tahini,-granatem-i-kolendrą sos-tahini-z-granatem-i-kolendrą

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *