Puree z gruszki i pietruszki

puree z gruszki i pietruszki

Odkąd Karol w Little Chefie nauczył się jak przygotować to puree z gruszki i pietruszki, na stałe gości ono na naszym stole. Ale nie tylko naszym. Przygotowujemy je również dla Przyjaciół, którzy proszą mnie o przepis. Ten przepis jest więc dla wszystkich, którzy nasze puree już jedli i innych, którzy kochają aksamitne puree, pachnące masłem i gałką muszkatołową.

Puree z pietruszki, ziemniaków z dodatkiem gruszki jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich mięs – od wołowiny przez kaczkę po drób.

Puree z gruszki i pietruszki najczęściej przygotowuje Karol. Robi to doskonale. Przepis jest pyszny i dziecinnie prosty, sami spójrzcie.

PUREE Z GRUSZKI I PIETRUSZKI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
SKŁADNIKI
  1. *dla 3 osób
  2. 2 duże korzenie pietruszki (lub 4 mniejsze)
  3. 4 ziemniaki
  4. 1 średnia gruszka
  5. dwa kubki mleka
  6. dwie łyżki masła
  7. sól
  8. biały pieprz
  9. gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki)
PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnka wkładamy obraną i pokrojoną w nieduże kawałki pietruszkę.
  2. Do pietruszki dokładamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Całość zalewamy mlekiem. Dolewamy wodę tak, aby płyn zakrywał warzywa.
  4. Całość gotujemy do miękkości.
  5. Pod koniec gotowania (ok 7 minut przed końcem) do pietruszki i ziemniaków dokładamy pokrojoną w kostkę, obraną ze skórki gruszkę.
  6. Ugotowane do miękkości warzywa odcedzamy i przekładamy do miksera (naczynia od blendera).
  7. Do warzyw dodajemy masło, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.
  8. Całość porządnie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
puree z gruszki i pietruszki puree z gruszki i pietruszki puree z gruszki i pietruszki

Print Friendly

Komentarze do “Puree z gruszki i pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *