Rabarbarowe tartaletki z bezą

 

~1439809228~1

Kruche, słodkie ciasto, rozpływający się w ustach, kwaśny rabarbar i chrupiącą beza, ciut ciągnąca się.  Takie tartaletki to pyszny sposób na sprytny deser.

Sezon na rabarbar otwarty pięknie różowym kompotem niech trwa!

TARTALETKI Z RABARBAREM I BEZĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI (na 1 dużą tartę lub ok 6 tartaletek)
  1. *ciasto kruche
  2. 250 g mąki pszennej
  3. 150 g masła (zimnego)
  4. 75 g cukru pudru
  5. 2 żółtka
  6. * 4 łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
  7. *beza
  8. 4 białka
  9. 160 g cukru
  10. 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  11. 1 łyżka octu
  12. *masło + bułka tarta do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane zimne masło, cukier, żółtka (białka odkładamy, odrobinę soli.
  2. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię i chowamy na ok. 30 min do lodówki.
  3. Rabarbar myjemy, obcinamy końce, obieramy.  Rabarbar kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, odstawiamy.
  4. Formy do tartaletek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy (możemy podsypać mąką) i wyklejamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Robimy dziurki, aby podczas pieczenia ciasto nie urosło i nie popękało.
  6. Ciasto podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na lekko zloty kolor. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, piekarnik zostawiamy włączony, ale zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
  7. Białka, które zostały nam po zużyciu żółtek ubijamy dodając po łyżce cukier, na koniec mąkę ziemniaczaną i ocet. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
  8. Na lekko podpieczone ciasto wykładamy rabarbar z cukrem. Na rabarbar nakładamy pianę z białek. Całość zapiekamy ok. 25-30 minut w 150 stopniach. Beza powinna być chrupiąca, rabarbar gorący i rozpływający się w ustach, a ciasto złote.
  9. Smacznego.
  10. Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

RABARBAROWE TARTALETKI Z BEZĄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Komentarze do “Rabarbarowe tartaletki z bezą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *