Racuszki z malinami

RACUCHY Z MALINAMI

Racuszki to super szybki pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Same w sobie nie są niczym nadzwyczajnym. Choć pachną wanilią i masłem, najpyszniejsze są dodatki – czy to jabłka, banany ukryte w środku czy też maliny, które przesmażone na maśle i miodzie tworzą pyszny sos.

Dobrego dnia :)

A.

RACUSZKI Z MALINAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 1 jajko
  3. 1 szklanka mleka
  4. łyżeczka esencji waniliowej
  5. szczypta soli
  6. łyżka masła + masło do smażenia (klarowane)
  7. kubek malin (mogą być mrożone)
  8. 4 łyżki miodu
  9. cukier puder
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko, sól, esencję waniliową i proszek do pieczenia - miksujemy na gładką masę.
  2. Do ciasta dodajemy również rozpuszczone masło. Ciasto powinno być dość gęste, dużo bardziej niż zwykłe ciasto na naleśniki. Jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej mąki (lub mleka).
  3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  4. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię malutkie placki.
  5. Racuchy smażymy na złoty kolor z każdej ze stron po ok. 2-3 minuty.
  6. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód oraz maliny. Kilka malin możemy odłożyć do ozdobienia całości przed podaniem.
  7. Całość przesmażamy ok 7-10 minut. Ewentualnie dodajemy więcej miodu do smaku.
  8. Usmażone na złoto racuszki polewamy malinami i oprószamy cukrem pudrem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Racuszki z malinami RACUSZKI-Z-MALINKAMI

 

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “Racuszki z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *