Urodzinowy tort bezowy

tort bezowy

tort bezowy

“Mamo, musisz upiec bezę. To z nią najbardziej się kojarzysz” – powiedział Karol.

Tort bezowy z kajmakiem i słonymi migdałami gotowy, a ja mam chwilę na podsumowanie nie roku, nie dwóch, a trzech… Trzech lat Odczaruj Gary, moich ukochanych Garów.

Zza biurka i excela do kuchni…

Gary to przepisy, zdjęcia, cyfry, ludzie… Prawie milion odsłon, tysiące osób na Facebooku czy Twitterze, ponad 500 wpisów na stronie. Ale Gary to przede wszystkim moje życie i dowód na to, że gdy pasja płynie z serca, może zmienić całą rzeczywistość. Pasja do Garów zmieniła moje życie zawodowe i prywatne. Ciężko w moim domu doszukać się dwóch jednakowych talerzy czy kubków, a w każdym rogu leżą deski, plany zdjęciowe, wstążki i stare łyżki…

Pasja do Garów rozwinęła moją miłość do fotografii. I choć wciąż powtarzam, że najbardziej na świecie kocham fotografować jedzenie, bo nic się nie rusza i nie marudzi, to prawda jest taka, że fotografuję również ludzi – pięknych sercem i nie tylko. Bo Gary w końcu to też ludzie – wspaniali i pełni pasji jak ja – na co dzień wypełniający moje codziennie życie. To ludzie kochający jedzenie, wino, muzykę i życie. Otaczają mnie i dają siłę na tworzenie tego wszystkiego, dają inspirację i satysfakcję i za to wszystkim moim bliskim dziękuję z całego serca.

 A tymczasem zapraszam po przepis na pyszny tort bezowy, który czeka już na moich Przyjaciół :)

#beza

URODZINOWY TORT BEZOWY
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
2 hr 40 min
CAŁKOWITY CZAS
3 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
2 hr 40 min
CAŁKOWITY CZAS
3 hr
beza
  1. 8 białej
  2. 350 g cukru
  3. 1 łyżka octu
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem
  1. masa kajmakowa 400 g
  2. mascarpone 2 x 200 g
  3. migdały 100 g
  4. cukier - 1 łyżka
  5. sól morska - 1 łyżeczka
  6. suszona żurawina - 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, osuszamy, bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka przekładamy do metalowej miski i zaczynamy ubijać.
  3. Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy porcję cukru.
  4. Małymi partiami dajemy do ubijanych białek cały cukier.
  5. Pianę ubijamy długo, wolno dodajemy cukier, powinien cały się rozpuścić.
  6. Ubijanie może potrwać nawet 10-15 minut.
  7. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, nadal ją ubijamy i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni (termoobieg), blachy wykładamy papierem do pieczenia (dwie).
  9. Nakładamy bezę na blachy - formujemy dwa krążki. Możemy łyżką ozdobnie wywinąć brzegi.
  10. Blachy wkładamy do piekarnika.
  11. Bezy pieczemy 30 minut w 120 stopniach i 2,5 godziny w 100 stopniach.
  12. Po tym czasie bezy zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia*
  13. Krem: mascarpone miksujemy z kajmakiem.
  14. Migdały prażymy na patelni wraz z cukrem i solą. Kiedy ostygną, dodajemy je do masy (możemy wcześniej je potłuc).
  15. Bezę przekładamy kremem, dodajemy żurawinę, posypujemy migdałami.
Uwagi
  1. *Najczęściej bezy piekę wieczorem, a po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam bezy do rana.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
tort bezowy

 

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.