Wstążki z cukinii z łososiem, awokado i pistacjami

wstążki z cukinii z łososiem

Miał być makaron z łososiem i cukinią, jednak wstążki z cukinii przesmażone na maśle z miodem, czosnkiem, tymiankiem i solą okazały się tak pyszne i piękne, że żal było psuć wszystko makaronem.

Do pachnących wiosną wstążek z cukinii dodałam kawałki usmażonego w przyprawach łososia. Łosoś świetnie dogaduje się z awokado. Awokado dodało całości świeżości i świetnie połączyło się z ziołami i pistacjami.

Na talerzu wylądowała więc porcja zdrowia: miodowo – maślane wstążki cukinii pachnące tymiankiem, słodko-kwaśny łosoś, jędrne, maślane awokado i słone, chrupiące pistacje.

Koniecznie przygotujcie takie wstążki z cukinii. I podajcie je z czym chcecie, albo schrupcie bez niczego. Popijając np. białym winem. O, taki to pomysł mam chyba na wieczór :)

WSTĄŻKI Z CUKINII Z ŁOSOSIEM, AWOKADO I PISTACJAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. *dla 1 osoby
  2. 1 średnia cukinia
  3. 100 g świeżego łososia
  4. pół awokado
  5. 10-15 pistacji
  6. łyżka masła
  7. 2-3 łyżki miodu
  8. dwie łyżki oliwy z oliwek
  9. łyżka sosu sojowego
  10. ząbek czosnku (w łupince)
  11. świeży tymianek
  12. pół cytryny
  13. sól morska
  14. balsamico
PRZYGOTOWANIE
  1. Łososia myjemy, i marynujemy przez kilkanaście minut w sosie sojowym i miodzie (1, 2 łyżki sosu, 1,2 łyżki miodu)
  2. Cukinię myjemy, odcinamy końce. Tniemy cukinię na cienkie wstążki. Do tego możemy wykorzystać specjalną tarkę (np. do sera, która tnie w cienkie plastry) lub obieraczkę do warzyw.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód i ząbek czosnku w łupince.
  4. Każdy pasek cukinii przesmażamy na patelni przez niecałą minutę. Cukinia powinna lekko zmięknąć. Przy przesmażaniu dorzucamy do cukinii listki świeżego tymianku oraz kryształki soli morskiej.
  5. Wstążki odkładamy na talerz, możemy je ozdobnie zwinąć.
  6. W czasie gdy smażymy paski cukinii, rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą) i grillujemy łososia (3-4 minuty z każdej strony).
  7. Na gotowe, przełożone na talerz wstążki cukinii, przekładamy kawałki łososia.
  8. Dodajemy obrane i pokrojone kawałki awokado, które skrapiamy sokiem z cytryny.
  9. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i pokruszonymi pistacjami.
  10. Wstążki z cukinii z łososiem możemy polać oliwą z oliwek i gęstym balsamico.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

wstążki z cukinii z łososiem wstążki z cukinii z łososiem

 

Print Friendly

Komentarze do “Wstążki z cukinii z łososiem, awokado i pistacjami

  1. Długo szukałam dobrego przepisu na makaron z cukinii z łososiem, ten przepis przebija wszystkie! Wychodzi rewelacyjne, oryginalne, nieco słodkie danie!! Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *