Brak produktów w koszyku
TORT KOLIBER

Tort koliber był moim urodzinowym tortem. Przepis mam z Kuchni +, a podarował mi go Jamie Olivier ;-)
Najpyszniejsza w całym torcie była masa z serków śmietankowych kapitalnie połączona z karmelem i orzechami pekan. I wniosek jest taki. Śmiało możecie upiec całe ciasto – pełne bananów i ananasów. Lecz jako podkład możecie również wykorzystać lżejsze ciasto jogurtowe i właśnie to ciasto przełożyć masą z serków i pokruszonym karmelem.
Dziś więc przepisy będą trzy: na ciasto, na masę serową i karmel z orzechami pekan, który wyszedł oszałamiający. Ale to nie był zwykły karmel… Rozpuszczony na patelni cukier połączyłam z orzechami i wylałam na papier do pieczenia. Kiedy całość zastygła i przypominała witraż, połamałam ją na kawałki i rozłupałam w moździerzu. Dzięki temu karmel z orzechami przypominał kryształowe bursztyny i można było nim pięknie oprószyć ciasto.
- dwie foremki okrągłe o średnicy 20 cm
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 400 g ananasa w kawałkach (z puszki)
- 250 ml oleju roślinnego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
- Banany i ananasy miksujemy na pulpę, dodajemy do składników suchych.
- Całość miksujemy z olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
- Ciasto dzielimy na dwie części, przelewamy do foremek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy.
- Ciasto przygotowane z 4 bananów i 400 g ananasa jest pyszne, ale ciężkie. Dokładnie takie proporcje podał Jamie Oliver.
- Jeśli jednak chcecie, by ciasto było lżejsze, dodajcie 2 banany i 100 g ananasa. Ciasto będzie w konsystencji przypominało ciasto marchewkowe.
- 150 g masła
- 400 g serków Philadelphia
- 200 g cukru pudru
- sok i skórka z całej limonki
- Ucieramy mikserem serki, masło i cukier.
- Dodajemy sok i skórkę z wyszorowanej limonki (skórkę ocieramy pomijając białe części)
- Przygotowaną masę nakładamy na ostudzone ciasto - połowę na spód, przykrywamy blatem ciasta i nakładamy drugą połowę masy na wierzch.
- 100 g cukru
- 75 g orzechów pekan
- Na ciepłą patelnię wsypujemy cukier. Zostawiamy go do momentu aż nie zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy.
- Kiedy cukier rozpuści się, wrzucamy do niego orzechy pekan.
- Mieszamy całość tak, aby orzechy pokryły się rozpuszczonym cukrem.
- Tak przygotowaną masę wylewamy na papier do pieczenia, rozprowadzamy, aby nie była zbyt gruba (0,5 cm max), zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Zimny płat karmelu z orzechami pekan będzie przypominał witraż.
- łamiemy go na kawałki i porządnie tłuczemy w moździerzu.
- Otrzymaną, kryształowo-bursztynową posypką solidnie posypujemy przełożony kremem tort.
- Całość dekorujemy jadalnymi kwiatami lub sezonowymi owocami. Możemy też oprószyć go startą skórką limonki.
- Ostudzone ciasto przekładamy masą. Spód przekładamy połową, nakładamy wierzch, ponownie nakładamy masę serkową.
- Całość solidnie posypujemy praliną pekanową i ozdabiamy jadalnymi kwiatami.
- Możemy dorzucić owoce i ewentualnie całe ciasto oprószyć startą skórką z limonki.






Cukry Proste
Wygląda wprost bajecznie!