DOMOWY BURGER Z SOSEM AIOLI I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

DOMOWY BURGER Z SOSEM AIOLI I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ Chyba już nigdy nie powiem, że mój syn jest niejadkiem. On je – i to dużo, ale tylko rzeczy wybrane… I takim kolejnym pochipsach z jarmużu "Karolkowym daniem wybranym" jest domowy burger. Coś mnie już wcześniej tknęło by tak pomyśleć, kiedy w Aioli Karol zjadł prawie całego hamburgera z frytkami, sałatką i sosem Aioli.

Ostatnio w domu, po upieczeniu najpyszniejszych bułek 

z sezamem, Karol poprosił o hamburgera. Obowiązkowo musiał być z sosem Aioli. I zrobiłam. I zjadł. I było super.

Domowe były bułki – (naprawdę łatwe, pyszne i proste), domowe były burgery wołowe, domowy był sos Aioli (przepyszny!) i domowa była konfitura z czerwonej cebuli (kocham ją!). Taka to była domowa uczta. :)

SKŁADNIKI (na 3 osoby):

***hamburgery

      * 3 bułki do hamburgerów

      * ok. 300 g zmielonej wołowiny (np. antrykot)

      * cebula

      * jajko

      * łyżka musztardy

      * sól, świeżo mielony pieprz

      * ząbek czosnku

      * łyżeczka ziół (tymianek, oregano, pietruszka) – wg smaku

      * oliwa z oliwek

DOMOWY BURGER Z SOSEM AIOLI I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

 

*** sos Aioli

      * 3-4 ząbki czosnku

      * 200 ml oliwy z oliwek

      * sól, pieprz – do smaku

      * limonka/cytryna

 

 

 

***konfitura z czerwonej cebuli

      * 4 czerwone cebule

DOMOWY BURGER Z SOSEM AIOLI I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

      * łyżka masła

      * 1/2 szklanki czerwonego wina

      * 1/2 szklanki octu balsamicznego

      * 4 łyżki brązowego cukru

***dodatki:

      * ser żółty

      * ogórek konserwowy/świeży

      * pomidor

      * sałata

PRZYGOTOWANIE:

1. Bułki pieczemy zgodnie z przepisem TU. Lub kupujemy gotowe, jeśli nie mamy czasu na pieczenie.

2. Mięso wołowe mielimy. Cebulę ob

ieramy, siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Miękką i podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy, dodajemy pieprz i zioła, musztardę – wyrabiamy i formujemy kotlety/burgery. Burgery smarujemy oliwą z oliwek i smażymy na patelni grillowej po ok. 4-5 minut z każdej strony. Burgery solimy wedle smaku na patelni (po usmażeniu).  Możemy podsmażyć burgery po 3-4 minuty z każdej strony, a nastepnie wstawić je do piekarnika na kilku minut (180 stopni). Na ciepłych burgerach układamy po plasterku sera żółtego.

DOMOWY BURGER Z SOSEM AIOLI I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

 

3. SOS AIOLI: żółtko ucieramy z solą i pieprzem,dodajemy wyciśnięty lub bardzo dobrze posiekany czosnek,  wlewamy malutkim strumieniem oli

wę z oliwek. Miksujemy całość, aż do uzyskania kremowej konsystencji (majonezowej). Na koniec dodajemy cytrynę/limonkę do smaku.

4. KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI –  cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy cebulę na maśle. Kiedy zmięknie dodajemy cukier, wino i ocet balsamiczny. Mieszamy całość. Cebulę dusimy na niewielkim ogniu ok. kilkunastu minut. Płyn powinien odparować, cukier powinien połączyć się z winem i octem.

5. Bułki kroimy na pół, podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Smarujemy je sosem Aioli, układamy sałatę, burgera z serem żółtym, karmelizowaną cebulę, pomidora i inne dodatki wedle uznania (ogórek, papryka itp). Burgera podajemy z sosem Aioli.

 

Smacznego!

Asia

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *