DOMOWY BURGER

DOMOWY-BURGER

DOMOWY BURGER – a dokładnie… uwaga, bo będzie pysznie:

*domowe bułki, sos majonezowy z chilli, sałata, wołowy kotlet ze szczyptą kuminu i kolendry, karmelizowana w winie cebula, rozpływający się ser, chrupiąca szynka, pomidor, ogórek

oraz

*sałatka z roszponki, granatu i pomarańczy z sosem z oliwy z oliwek, miodu, kolendry i soku z pomarańczy

oraz

*domowe frytki.

Mnóstwo tego, smaki super, bo kumin, bo kolendra, bo cebulka… długo duszona, pachnąca winem i balsamico.

O tym co jak i z czym opowiedział mi Wiktor z GastroMachiny. Sami spójrzcie na Jego smakołyki:

https://www.facebook.com/gastromachina/photos_stream

Ale po kolei:

Domowe bułki do burgerów upieczecie z TEGO przepisu.

Domowe frytki sprawnie usmażycie posiłkując się przepisem TYM.

KARMELIZOWANA W WINIE CEBULA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 4-5 cebul czerwonych
  2. 5 łyżek oliwy z oliwek
  3. 5 łyżek octu balsamicznego
  4. 5 łyżek brązowego cukru
  5. 1 łyżka miodu
  6. 200 ml wina
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę.
  3. Dodajemy cukier, mieszamy.
  4. Dodajemy ocet balsamiczny i wino.
  5. Mieszamy całość, trzymamy na małym ogniu ok 45 minut do godziny.
  6. Cebula będzie miękka, a z wina, octu i cukru otrzymamy gęsty sos.
  7. Podczas duszenia całość mieszamy co jakiś czas. Jeśli płyny odparują, cebulę ponownie możemy podlać winem i octem balsamicznym oraz dosłodzić cukrem brązowym - do otrzymania pożądanej konsystencji.
Uwagi
  1. Przepis na tę konfiturę z cebuli jest bardzo prosty. Tak naprawdę ilość octu balsamicznego, wina i brązowego cukru/miodu powinna równoważyć się według Waszego smaku.
  2. Całość podlewamy i mieszamy aż do uzyskania konsystencji konfitury.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
DOMOWE BURGERY
Napisz recenzję
Drukuj
na 1 burgera
  1. 150 g zmielonej wołowiny (np. antrykot)
  2. szczypta kuminu
  3. szczypta kolendry
  4. łyżeczka musztardy
  5. 1 ogórek konserwowy pokrojony w malutką kostkę
  6. sól, pieprz
*dodatkowo
  1. bułka
  2. łyżka majonezu
  3. łyżeczka pasty chilli
  4. sałata
  5. dwie łyżki konfitury z karmelizowanej w winie cebuli
  6. 2 plastry sera cheddar (lub camembert)
  7. 2 plastry boczku
  8. plaster pomidora i marynowanego ogórka
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso na burgera dobrze wyrabiamy dłonią kilka minut. Dodajemy szczyptę kuminu i kolendry, łyżeczkę musztardy, ogórka pokrojonego w drobną kostkę, formujemy dowolny kształt.
  2. Bułki podgrzewamy, smarujemy majonezem, nakładamy łyżeczkę chilli.
  3. Patelnię grillową rozgrzewamy. Smażymy burgera 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę, solimy go i doprawiamy pieprzem. Nakładamy na niego ser.
  4. Grillujemy plastry boczku aż staną się chrupiące.
  5. Na bułkę posmarowaną sosem nakładamy: sałatę, burgera z serem, plastry boczku, karmelizowaną cebulę oraz pomidora i ogórka.
  6. Drugą część bułki również smarujemy majonezem i łyżeczką pastą chilli.
  7. Składamy burgera, możemy wbić w niego ozdobny patyczek.
Uwagi
  1. Pomysł na dodanie ogórka do mięsa miała Dorotka Herman, jest super! dzięki :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
SAŁATKA Z ROSZPONKI, KOLENDRY I POMARAŃCZY
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. roszponka
  2. świeża kolendra
  3. ziarna granatu
  4. pomarańcza
  5. sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Sos przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  2. Roszponkę mieszamy z sosem.
  3. Dodajemy granat i kawałki pomarańczy bez skórki i błonek.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 BURGER GASTROMACHINA GASTROMACHINA

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.